2012. május 29., kedd

A TINIK és a BULIZÁS..PIÁLÁS..DROG..

A minap meglátogattam egyik ismerősöm fiát és láttam jól elvannak a barátaival kicsit piáltak buliztak. A Tizenévesek mindig is szerettek volna sok mindent kipróbálni. Ám az alkohol régebben inkább csak a fiúkat vonzotta. Manapság egyre több lány kóstolja meg, sőt fogyasztja rendszeresen(és sokan a könnyű drogokat ami bárhol elérhető,internet stb)... Régebben azért kóstolták meg a tizenévesek a sört és a bort, mert ezek fogyasztása felnőttesnek tűnt a szemükben, és felnőttnek szerettek volna látszani. Mostanság viszont inkább azért isznak (sőt, rendre leisszák magukat) a fiatalok, hogy maguk mögött hagyják a felnőttek világát. Másrészt: Aki rendszeresen alkoholizál, az menőnek számít. És ez érvényes a lányokra is – sőt, alkoholmérgezéssel több lány kerül kórházba, mint fiú (de ez talán azért is van így, mert az ő szervezetük kevésbé bírja az alkoholt). A mai lányok olyasmit is kipróbálnak, amitől korábban szigorúan eltiltották őket, ami korábban kimondottan férfiasnak számított. Ilyen a kocsmázás is és a diszkóban,koncerten a könnyű drogozás elszállás). Részegen ,drogosan nincs kontroll és összevissza szeretkeznek. Sok fiatalnak nincs arra mintája, hogyan kezelje a stresszt. Túl sok nekik mindaz, amit teljesíteniük kell, amiről dönteniük kell, vagy amiről dönthetnek. A felnőttek és a gyerekek közötti viszony mára sok családban megváltozott. A gyereknek nincs példaképe, akire felnézhetne(válások,szétment családok,alkoholista szülők). A gyerekeket partnerként vagy barátként kezelik, és olyan problémákkal is szembesítik, amit még felnőtt fejjel is nehéz kezelni: mint a munkanélküliség, pénzszűke. Tehát azért iszik drogozik, a gyerek, hogy elmeneküljön a mindennapi problémák elől. Ám van, aki csupán amiatt próbálgatja az alkoholt,drogot, mert jólesik átlépnie a határokat. Annak, akinek a plázázás és a gyorsétteremben való üldögélés az egyetlen szabadidős programja, nincs sok kihívás az életében. Ilyenkor az ember nyitott szinte bármire, ami izgalmasnak tűnik. Próbáljunk életcélt és példaképet mutatni gyerekeinknek és talán kevesebb lesz az alkoholt és drogot fogyasztó gyerek.

1 megjegyzés:

  1. FORTUNA MEGJEGYZÉSE..Én nem általánosítanám az összes tinit. Az, hogy egy tini lány összefekszik mindenkivel, az egyáltalán nem elfogadott és "menő" hanem megvetendő, a többi tini szemében is "k**vaság". A tini korosztály is általában párkapcsolatot keres, és hol csalódik és tovább áll, hol pedig szerencsés lesz. Maximum azért tűnik másnak, mert ők nem kötelesek a másikkal lenni, ha nem megy akkor nem megy, majd jön egy másik elvet követik, mivel van még elég idejük megtalálni az igazit.
    Az alkoholra rátérve pedig: ez ellen nem lehet semmit tenni, ha valaki inni, drogozni akar úgy is fog, bármit csinál a szülő. Az már megint más, hogy ha a szülő úgy neveli. Nem is kell kimondottan az alkohol és a drogok ellen nevelni, elég ha megtanulja, a veszélyeket, legyen saját akarata, tudjon nemet mondani, és mértéket tartani. És ha az embernek van egy kis esze is, akkor nem a média hatására fog neki állni drogozni meg inni. . Az meg semmit sem segít, ha valaki nem engedni bulizni 16 éves koráig a gyerekét bulizni, mert meg kell ismernie azt, hogy mennyi alkoholt bír el és mennyi után van rosszul. Ha 16 évesen elmegy az első bulijába, ahol fogalma sincs, hogy mennyit ihat, csak iszik többet és többet mint a haverja aki lehet mondjuk 3éve iszik, tudja mikor lesz rosszul és már kevésbé üt be neki, akkor annak csak az lesz a következménye, hogy lehetséges épp ezért azon a bulin fog detoxba kerülni. Mert nagyon könnyű átlépni azt a határt, közbe nem érzi az ember, hogy a teste épp mit él át, csak iszik és iszik, és amikor már megérzi akkor késő lesz. . . ha csak nem a tapasztalat beszél belőle és tudja, hogy mondjuk az előző bulin mennyitől lett rosszul, mit érzett előtte, és nem akarja ezt megismételni, még ha másért nem is, akkor azért, hogy ne égjen le mindenki előtt. Mert full részegnek lenni nem trendi, hanem szánalmas, és eléggé hangulatromboló ha közben folyamatosan a másikat kell ápolgatni, hogy ne fulladjon meg, ne legyen semmi baja. Mert egy társaság általában egy csapat a bulikon, mindenki felelős mindenkiért. . mármint normális esetben. Ha egy fiú/lány tisztában van a veszélyekkel, és a saját határaival, akkor nem fogja félholtra inni magát, csak úgy véletlenül. A droggal szemben a tiniknek pedig háromféle reakció van szerintem: a félelem, a közömbösség, és a kíváncsiság. Az nyilván nem segít a helyzeten, hogy egyre jobban elterjedt, és nagyon sok helyen a drogoknak csak a pozitívnak mondható hatását mutatják az emberek felé. De ha egy gyerek aki határozottan eldönti magában, hogy ő márpedig nem fog keményebb drogokat kipróbálni, mert hogy nem tudja mit fog az kiváltani belőle és nem akar veszélybe kerülni, akkor azt az életben egy baráti társaság sem fogja rávenni. Helyesírásról pedig annyit, hogy aki neten egy baráti vagy fórumbeszélgetés során rövidít, az nem biztos, hogy ha épp érettségizik, szakdolgozatot, kérvényt ír, akkor ott is rövidíteni fog. Senki se azért netezik, hogy helyes-írjon, hanem hogy kényelmesen leírja amit akar, úgy ahogy az neki tetszik. De attól még tudja, hogy adott helyzetekben mit/hogyan kell írni. Azt hiszem ennyit akartam hozzáfűzni. :D

    VálaszTörlés