2011. február 26., szombat

A SKYPE


A mai komunikálás egyik eszköze az internet világában a Skype (IPA: [skaɪp]) egy peer-to-peer IP telefon (VoIP) hálózat, amelyet Niklas Zennström és Janus Friis, a Kazaa készítői fejlesztettek ki. 2005-ben a Skype-ot 1,9 milliárd euróért megvette tőlük az eBay. Zennström és Friis e bevétel egy részét a Joost internet alapú televízió-rendszer kifejlesztésére fordította.

Bár a Skype fejlesztői elsősorban a hangátvitelre helyezték a hangsúlyt, a program mint azonnali üzenetküldő is jól megállja a helyét.

A Skype küldetése egy egyszerű, megbízható és barátságos kommunikációs rendszer létrehozása. Jó lehetőséget biztosít a kapcsolattartásra barátok, családok, kollégák között, minden eddiginél egyszerűbb módon és jobb hangminőségben. Napjainkban már sok vállalat használja a Skype-ot mint alternatív és ingyenes telefonálási lehetőséget.

A program minden fontosabb operációs rendszerre letölthető, a Windows alatt futó első változat mellett már létezik Mac OS X, Linux, Pocket PC-re írt, valamint (Windows CE) és Symbianra írt mobiltelefonos változat is.

felhasználók közötti beszélgetés (IP telefon),
azonnali üzenetek váltása (IM),
azonnali üzenet multi-chat, akár 100 felhasználó között egyszerre
konferencia beszélgetés legfeljebb 5 felhasználó között,
fájlküldési lehetőség
videokonferencia (csak a Skype 2.0 és ennél feljebbi változatokban)
Kredit vásárlás után vezetékes és mobiltelefon hívása
Mindezekhez társul még mint kiegészítő szolgáltatás a

SkypeOut – Ez egy fizetős szolgáltatás. Hasonlóan működik, mint a kártyás mobiltelefonok: van egy virtuális számla, ahova bankkártyás fizetéssel bizonyos mennyiségű pénzt lehet feltölteni. E pénz felhasználásával bárhova a világba mind vezetékes, mind mobil irányba hívásokat kezdeményezhetünk egy előre meghatározott percdíjon. Ez a tarifa, bárhol legyünk is a világon, azonos.[1]
SkypeIn – Ez is egy fizetős szolgáltatás. 3 vagy 12 hónapra lehet bérelni egy adott telefonszámot. Addig ez a telefonszám, bárhol is legyél a világon a te Skype-elérhetőségedhez lesz kötve, és ehhez kapcsolódva elérhető vagy a külvilág bármely telefonjáról.
Voicemail (magyarul hangposta) – Ez is fizetős szolgáltatás. A működési elve hasonló az előzőéhez, 3-6-12 hónapra elő lehet fizetni erre a szolgáltatásra. Amíg a felhasználó nem elérhető, hangüzenet hagyható a számára.
Skype Zones – Ez is fizetős szolgáltatás; a lényege az, hogy egy bizonyos összegért egy meghatározott időre naponta használhatod ingyen az ún. Skype hot-spotokat. Ezekből jelenleg 18.000 van a világon, már Magyarországon is található ilyen Budapesten. Skype Personalise (magyarul testreszabás) – Ez is fizetős szolgáltatás. A Skype-hoz tartozó egyéni ikonok készítésére szolgál minimális, 1-2 dolláros összegért. Skype E-mail toolbar – Skype címek (callto:) kiemelését, telefonszámok automatikus felhívásának ajánlását teszi lehetővé.Skype Web toolbar – működése az előzővel megegyezik, csak weblapokra vonatkoztatva Skypecasts – beszélgetőcsoportok létrehozása, azokhoz való csatlakozás (a Ventrilohoz vagy a TeamSpeakhez hasonlítható, de P2P alapú)

1 megjegyzés:

  1. Az éjszaka két csodálatos embert ismertem meg a skype segítségével, hárman konferenciabeszélgetést folytattunk. Nagyon klassz a humoruk életvidámak és igazi barátok….”sziasztok kis éjszakai baglyok”.

    VálaszTörlés