2011. február 11., péntek

KEDVENCEIM - GITÁRON





LONARD COHEN Leonard Norman Cohen (Montréal, 1934. szeptember 21.) kanadai[1] költő, regényíró, énekes és dalszövegíró.

Zenei pályafutása háttérbe szorítja költői és írói érdemeit, pedig a zeneiparbeli sikere után is jelentetett meg verseket. Korai korszakában a zenéje a countryra épült mind dallamait, mind a hangszerelését tekintve, de a 70-es évektől a pop- és a kabarézene különböző stílusai hatnak rá. A 80-as évektől mély, basszus hangfekvésben való ének jellemzi, amelyet szintetizátor és női háttér-vokál kísér.

Dalai gyakran érzelmileg súlyos, komplex lírai darabok, amelyek közelebb állnak a költészet szóvarázslataihoz, mint a dalgyártás hagyományaihoz. Szövegeiben sokszor jelenik meg a vallás, az elszigetelődés és a személyes kapcsolatok bonyolultsága.

JOAN BAEZ Joan Chandos Baez (Staten Island, New York, 1941. január 9. – ), ír-mexikói származású amerikai folkénekesnő. Hangja lírai szoprán, egyes dalaiban erőteljesebb: drámai szoprán, erőteljes vibrátóra képes. Hangterjedelme három oktáv.

BOB DYLAN (eredeti neve: Robert Allen Zimmerman), (Duluth, Minnesota, 1941. május 24.), amerikai énekes, dalszerző, zenész, költő. Munkásságát gyakran hasonlítják Stephen Foster, Irving Berlin, Woody Guthrie és Hank Williams pályafutásához.

Dylan legismertebb dalai az 1960-as években születtek, amikor az amerikai nyugtalanság krónikása és visszahúzódó vezéralakja lett. Több dala, például a "Blowin' in the Wind" és a "The Times They Are A-Changin'" a háborúellenes és polgárjogi mozgalmak himnuszává vált. Dylan ezután is megőrizte befolyását és népszerűségét; "Love and Theft" című albuma az USA-ban 5., Nagy-Britanniában a 3. lett.

Dalszövegeire hatással volt a politika, a szociális kommentár, a filozófia és az irodalom, így sikeresen szállt szembe a korabeli könnyűzene konvencióival és elnyerte az ellenkultúra tetszését. Míg kitágította és magáévá tette a zenei stílusokat, hatással volt rá többek között a folk, a country, a blues, a rock and roll, a kelta ballada és a jazz.
CSEH TAMÁS (Budapest, 1943. január 22. – Budapest[1], 2009. augusztus 7.) magyar zeneszerző, énekes, előadóművész.
Budapesten született, de 13 éves koráig a Fejér megyei Tordason élt. Elvégezte a Budapesti Tanítóképző Főiskolát, majd az egri Tanárképző Főiskolára és a budapesti Képzőművészeti Főiskolára járt.

1964-ben hozta létre Bakonybélen az úgynevezett „Indiántábort”. Az indián keresztségben a „Füst a szemében” nevet kapta. 1967-1974 között rajzot tanított a budapesti Üllői úti általános iskolában, nyaranta részt vett a gyermekek balatoni táboroztatásában. 1970 óta dolgozott Bereményi Gézával. 1972 és 1977 között a Huszonötödik Színház tagja volt (önálló estek: Dal nélkül, Levél nővéremnek). 1977 és 1978 között az Új Tükör Pinceklubban és az Egyetemi Színpadon tartott önálló dalesteket.
MARK KNOPFLER Mark Knopfler született: (* augusztus 12. 1949 -ben Glasgow ) egy brit zenész,többszörös Grammy győztes, és a Dire Straits alapítója .Világszerte elimerést szerzett. Összesen mintegy 115-120000000 rekord lemezt értékesített.A Brothers in Arms albuma 30 millió példányszámban kelt el.Szóló karriere van jelenleg,több filmzenét is irt.


1 megjegyzés:

  1. https://youtu.be/7aV0s1Nz9_4 Kaz Hawkins and her band.... nagyon kedvelem naponta többször hallgatom!!!

    VálaszTörlés